Steinerskolen
i pressen

Senaste nytt (ett urval):
2010
24 mars Utdanning
"Et edelt vesen, dypt originalt og merkelig." Leve eleven! I juli 1953 skrev læreren Jens Bjørneboe et brev som inneholdt en vurdering av eleven Odd Nerdrum som gikk på Steinerskolen.
24 mars Moss Avis
Steinerskolen møtte politiet på Nilen  Elever fra Steinerskolen i Moss har vært på reise til Egypt, hvor lovens lange arm stadig blandet seg inn i planene.
22 mars Sunnmørsposten
To lag i tet. Etter 8 runder i nyhetskonkurransen "5 rette" er det 9. klasse ved Steinerskolen i Ålesund og klasse 9D ved Blindheim ungdomsskole som deler førsteplassen
20 mars Steinerskoleforbundet
Norske legers forening for antroposofisk medisin tilbakeviser påstanden om at antroposofiske leger nekter å vaksinere mot meslinger eller andre barnesykdommer. 
Det stemmer heller ikke at vaksinasjonsdekningen i Steinerskolene er spesielt lav. Det store flertallet av steinerskoleelever har fulgt det vanlige vaksinasjonsprogrammet. Kun et mindretall har valgt bort enkelte vaksiner eller velger å ta disse på et senere tidspunkt, og bare noen ytterst få tar ingen ellers svært få vaksiner.
19 mars na24.no blog
av Kristin Clemet, utdannings – og forskningsminister fra 2001-2005: "Personlig har jeg ingenting imot Steinerskolen. Jeg har ikke gått der selv, og jeg har heller ikke sendt barna mine til Steinerskolen. Men jeg har stor respekt for at andre velger annerledes enn meg, og at Steinerskolen, av forskjellige grunner, kan være riktig for andre."
18 mars NRK.No
Barnesykdommen meslinger er på fremmarsj i Vest-Europa. Grunnen er at alternative miljøer nekter å la barna bli vaksinert, sier Verdens Helseorganisasjon. Danske helsemyndigheter advarte i forrige uke om risikoen for et større utbrudd. Også Norge har grunn til bekymring - særlig når det gjelder alternative miljøer hvor barn ikke blir vaksinert, sier Dr. Rebecca Martin i WHO til NRK. Vi så et utbrudd i Norge i 2008 på en steinerskole med smitte fra Tyskland og Østerrike, sier Dr Martin. Det er nemlig særlig i steinerskolemiljøene i Europa at meslinger bryter ut. I disse miljøene har mange et helt annet syn på sykdommen.
16 mars Fredriksstad Blad
- Vi må finne mot. Fraværssuksess. Bianca J. Halvorsen, rektor ved Steinerskolen, har beviset på at et godt fraværssystem kan få slutt på skulking. Arkivfoto: Amund Lågbu
15 mars Sunnmørsposten
To lag med full pott. Etter 7 runder i nyhetskonkurransen "5 rette" er det klasse 9. klasse ved Steinerskolen i Ålesund og klasse 9D ved Blindheim ungdomsskole som deler førsteplassen.
11 mars Budstikka
Forfatterstafett for Haiti. Kjersti Øvretveit og datteren Ylva drar i gang en forfatterstafett for å samle inn penger til Haiti. Forfatteren Ingunn Aamodt leser høyt for sin bok "Pulverheksa" på Steinerskolen i Asker fredag klokken 16.
8 mars Sunnmørsposten
Sirkus ståhei. I anledning teaterfestivalen, var det barnas dag på Steinerskolen i går. Barn og voksne fikk prøvd seg som akrobater og sjonglører da Cirkus Xanti inviterte til sirkuskurs.
6 mars Øyene
- Utseendet forteller alt. Det skriver Niels Chr. Geelmuyden i bidraget sitt i den nylig utgitte boka om Steinerskolen. Boka heter «Liv Laga – Erfaringer fra Steinerskolen.
3 mars Sunnmørsposten
Artistene inntar byen. Nå er Parken Kulturhus, Arbeideren, Jugendstilsenteret, Teaterfabrikken, Ålesund bibliotek, Hotell Brosundet, Jervellhuset, Jugendteateret, Steinerskolen og Lys- punktet kafé gjort klare som scener til teaterfestivalen.


Det de ikke forteller oss:
(Herr) Sandberg ønsket åndelige opplevelser i offentlig skole
(... för tio år sen)
- om Steinermobbing, en anti-Steinerkampanj av två personer i Moss

UNDER SKEN AV att "avslöja" Steinerskolen i Norge publicerar två personer, Kristin A. Sandberg och hennes man Trond K.O. Kristoffersen i Moss, sen oktober 2005 en kampanj mot Steinerskolen i Norge på internet, som de med en förskönande omskrivning kallar "steinerkritikk".

Kampanjen är en fortsättning på en kampanj mot Steinerskolen i Dagbladet sommaren och hösten 2005. Två av de då mest uttalade inte bara kritikerna men också förtalarna av Steinerskolen var Katrine Östergaard Gamst och Kristin A. Sandberg, tidigare aktiva vid Steinerskolen i Moss.

Efter att först ha omfattat fyra personer krympte gruppen under 2006 samman till Kristin A. Sandberg och Trond K. O. Kristoffersen.

I KAMPANJEN och på sin sajt publicerade de inte bara ibland berättigad kritik av Steinerskolen för outvecklad organisation och administrativa rutiner i en del fall, bl  a till följd av sin ofta utpräglat platta organisation och sitt primära fokus på den enskilde lärarens och lärarkollegiets ansvar för skolorna, problem Förbundet Steinerskolene i Norge arbetat medvetet för att avhjälpa på Steinerskoler de senaste åren.

De använder sig också av ett flertal ytterligare medel, bl a i form av uppseendeväckande och upprepat osanna påståenden, "argument" och förtalande insinuationer av olika slag, på ett sätt som går långt utöver den berättigade kritiken av Steinerskoler för att inte alltid vara så bra på organisation och administration, och definierar gruppen som inte bara en kritik-, men också en mobbinggrupp av Steinerskolen.

MAN LÄNKAR OCKSÅ till ett antal andra, mer eller mindre o/seriösa sajter på internet liknande Steinermobbing, som del av sin kampanj.

Det görs uppenbarligen för att väcka samma personliga antipati mot Steinerskolene som Katrine och Kristin känt, och med sin kampanj få skolene att framstå som inte bara smygreligiösa, men också fremmede, rasistiska och bedrägliga verksamheter, som befrämjar eller ägnar sig åt mobbning av barn och i hemlighet indoktrinerar eleverna med ovetenskapliga föreställningar, i stället för att lära dem läsa, skriva och räkna.

Efter januari 2006 verkade dock Katrine ha dragit sig ur Kristins fortsatta hets- och mobbingskampanj mot skolene tillsammans med sin man Trond Kristoffersen.

För några refleksjoner från Forbundet Steinerskolene i Norge över kampanjen, se här.

I maj 2006 startade Kristin A. Sandberg en ny presskampanj mot Steinerskolen i Moss Avis, som följdes av ett antal svar. För mer om den kampanjen, se här.

2010 har Sandberg och Kristoffersen gett ut en bok i samma anda och med samma uppläggning som i sin anti-Steinerkampanj 2005-2006.

För en kommentar till den redan då, av Anne-Mette Stabel, kulturhistoriker og lærer ved Rudolf Steinerhøyskolen i Oslo, se Å forstå gåten mennesket i Moss Avis 14 maj 2006.

För några kommentarer till Sandberg/Kristoffersens senaste anti-Steiner kampanj och bok, med sin hemlighetsmyt, se

- Påstander om Steinerskolen - Fakta og vurderinger fra Steinerskoleforbundet
- Steinerskolenes åpne agenda - Om antroposofien - inspirasjon og kritisk
  tolkning, et bidrag av av Arve Mathisen
- Uredelig om steinerskolen - Utvidet versjon av kronikk i Dagbladet
  5.mars 2010 av Anne-Mette Stabel

1.860 medlemmar i Facebookgruppen "Vi som mener at Steinerskolen er liv laga!" håller inte med Sandberg/Kristoffersen:

I sin bok "Det de ikke forteller oss. Steinerskolens okkulte grunnlag." prøver Kristin Sandberg å føre bevis på at Steinerskolen drives av en religiøs sekt som holder sin religiøse indoktrinering skjult for elevene, foreldrene og for bevilgende myndigheter.

Medlemmene i denne gruppen tar avstand fra slike påstander.

5.070 personer stöder Facebookgruppen "Bevar Steinerskolen!"
Se också Steinerskoleforbundet i Norge på Facebook.

Några kommentarer till Trond och Kristins mobbingkampanj mot Steinerskolen


- Steinermobbing och verkligheten
- Primärt karaktär av hetskampanj
- Kristna som målgrupp i hetskampanjen
- "Steinerskolen är okristen"
- Totalt missförstånd av Steinerpedagogiken
- Hemlighetsmyten
- Steinermobbings upprepade osanningar
- Ny svepande osanning
- Personligt trakasseri av möjliga kritiker av Steinermobbing i deras hem
- Stängning och eftercensur av Steinermobbings diskussionsforum

På sin sajt betecknar Trond K. O. Kristoffersen mig som "talsman" för Steinerskolen och den här sajten som "hets".

Jag är inte talesman för någon annan än mig själv. Jag är inte anställd eller anlitad av någon steinerskoleinstitution som "talsman". Den här sajten är en helt privat sajt, som jag lagt upp helt på eget initiativ och utan att fråga någon, med början för 12 år sen.

Det gäller också för just den här sektionen om Tronds och Kristins Steinermobbingsajt, som jag började bygga i slutet av december 2005, efter att ha debatterat en del med dem hösten 2005 på deras diskussionsforum.

Den beskriver mina personliga erfarenheter av diskussionerna med dem och vad man finner på deras sajt och anger skälen till varför jag anser att deras sajt mer utgör en oseriös hetssajt mot steinerskolen än en ärlig "kritikksajt", på det sätt Kristin A. Sandberg framställde det i ett avslutande inlägg i debatten i Moss Avis i maj.

Om de anser att beskrivningarna av de medvetna

är "hets" hade det varit enkelt att åtgärda: Ta bort dem och bli lite seriösa.

Fem år senare verkar de dock fortsätta att publicera dem på sin sajt att döma av sökningar med Google.

För några kommentarer till några av de sidor på internet som Trond och Kristin länkar till, och den förening som publicerar dem, se

För några personliga ironiska kommentarer till deras nya anti-Steiner kampanj 2010 ur ett mer historiskt perspektiv av Gottfried Straube Fjeldsåå, dataansvarig för Steinerskoleförbundets sajt, på hans högst privata blog, se Copyright (och epostlänk): Sune Nordvall, Stockholm
co-webmaster för Waldorf Answers och
Americans for Waldorf Education

Först publicerad 28 december 2005.
Senast uppdaterad 23 maj 2010.